Boek over dorp

Een boek van Arend J. Heideman, 576 pagina's. Hier vertelt hij erover. Eerder schreef hij 'De Graafschapper; van ideaal tot kruidenierswaar', 'Gelselaar; Beken, ganzen en mensen', 'Bentheimer putten; van levensbron tot tuindecoratie' en 'Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik'.


Deze idyllische documentaire zet een erfgoedjuweel op Achterhoeks boerenland in de schijnwerper. Een Bentheimer put uit 1575 in Gelselaar waarin recent door de grote droogte cultuurhistorische geheimen boven water kwamen.


De internetdocumentaire ‘B.J. Hoetink schildert met foto’s’ werpt zestig jaar na het overlijden van deze vermaarde fotograaf nieuw licht op hem en zijn werk. Bernard Jacob Hoetink (1876-1960), werd geboren in Deventer, fotografeerde vanuit Warnsveld in de Achterhoek, in Twente en op de Veluwe en schilderde in Hengelo (O), waar hij is overleden en begraven. Hij wilde graag kunstenaar worden, maar blonk alleen uit als fotograaf. Zijn foto’s zijn nog zeer populair.


vrijdag 7 april 2017

dorp zonder zwaluwengewelf
Jan Ruiterkamp van boerderij Winkels in Gelselaar en Jan Harmen
Kolkman (oud-voorzitter Vereniging  Nederland-China)
vervullen hoofdrollen in het boek.
Gelselaar vervult met zijn laatste boer binnen de dorpskom en het nageslacht van boer en zaadhandelaar Jan Harmen Kolkman (1832-1914) een hoofdrol in een dik boek. Arend J. Heideman, oud-dagbladjournalist en schrijver van  historische en cultuurhistorische boeken, schreef het. dorp zonder zwaluwengewelf, luidt de titel van deze 576 pagina’s tellende uitgave van Uitgeverij Fagus uit Aalten.
Dorp zonder zwaluwengewelf bundelt, als het ware in vijf boeken, de verhaallijnen van twee verwante Achterhoekse boerenfamilies. Ze woonden tegenover elkaar aan de Dorpsstraat in ganzendorp Gelselaar, maar zijn zeer uiteenlopende wegen gegaan. Twee overzijden. De ene familie werd gereformeerd en mondde uit in een gezin van negen kinderen, die allen Gelselaar lang geleden al hebben verlaten. De andere familie werd remonstrants. De nu 90-jarige boer Jan Ruiterkamp is de enige nazaat. Arend J. Heideman schreef deze gebundelde vijf delen als vervolg op een aanstekelijke vertelling van
Jan Harmen Kolkman.
een eeuw geleden. Meester H.W. Heuvel, bekend van de klassieker ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven’, legde de voorgeschiedenis vast. Hij portretteerde zaadhandelaar en (oud-)buurman Jan Harmen Kolkman ondanks een groot verschil van inzicht als ‘Een aantrekkelijk type van Achterhoeksche vroomheid’.
Hoe ging het verder? vroeg Heideman zich af. In het spoor van Heuvel richtte hij zich ook op de overzijde. Hij verbreedde zijn studie met de geschiedenis van de laatste boer (en schatbewaarder, die boerderij Winkels voor zijn dorp behoudt met een stichting), een tegenhanger. Ook vervlocht hij er zijn en Heuvel’s geliefde vogel in.
Het boek is voor  € 29,95 verkrijgbaar in de boekhandel. Voor informatie: www.fagus-uitgeverij.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten